Vés al contingut

Fites destacades

Durant el curs 2020-2021 l’activitat de recerca de la UVic-UCC ha mantingut la tendència creixent dels últims cursos, fet que comporta, a banda de l’implícit increment del volum d’estudis, activitats, projectes i recursos que es gestionen des de la Universitat, la necessitat de consolidar els serveis que ofereix l’OTRI. En aquest sentit, les principals fites assolides són:

  • Estudis de Doctorat. S’ha consolidat el pla formatiu transversal adreçat als doctorands i directors de tesi, amb un total de 37 activitats i 753 persones inscrites. Així mateix, s’ha implantat el nou programa de doctorat en Disseny i Comunicació, i verificat el programa de doctorat en Esports i Ciències del Moviment Humà. També s’ha millorat el sistema d’indicadors i l’estratègia de comunicació de l’Escola de Doctorat via Twitter (més de 300 tuits publicats i 26.246 visites).
  • Projectes competitius. S’ha obtingut el volum més gran de recursos guanyats fins ara per la UVic-UCC (5.746.951 €), una part significativa dels quals correspon a projectes europeus del Centre Tecnològic BETA, on s’ha consolidat una estructura estable de gestors de projectes internacionals. 
  • Projectes de transferència de coneixement. S’ha potenciat la signatura d’acords i contractes amb entitats, amb un nombre de 104 i per un import d'1.267.685 €, a banda d’incentivar projectes col·laboratius d’abast territorial i fer créixer la cartera de tecnologies i invencions generades per la comunitat universitària i amb potencial per ser codesenvolupades o transferides directament a la societat.
  • Activitats de divulgació científica. La proliferació del format online ha fet augmentar de forma significativa el nombre d’activitats de divulgació científica organitzades, que el curs 2020-2021 han estat 240. Hi destaca la participació per primera vegada a l'European Research Night, com a membres d’un projecte consorciat amb altres universitats catalanes i finançat pel programa Horizon 2020. 
  • Gestió de dades i Unitat Econòmica. En l'àmbit transversal, la Unitat de Producció Científica ha sistematitzat la incorporació de les dades de recerca de la Facultat de Medicina i de les facultats del campus de Manresa de la UVic-UCC per a l’elaboració de les estadístiques de la Universitat. Així mateix, s’ha creat dins de l’OTRI, i en col·laboració amb l’Àrea de Gestió Econòmica i de Personal (AGEP), la Unitat Econòmica de la Recerca. 

Resum del curs

A l’OTRI, durant el curs 2020-2021, s'ha implementat una estratègia d’especialització de cada una de les unitats i de reestructuració de les funcions internes amb l’objectiu d’oferir un acompanyament professional i tan personalitzat com sigui possible des de les quatre unitats finalistes (Oficina de Doctorat, Oficina de Projectes, Unitat de Valorització i Unitat de Divulgació Científica), així com assumir de forma proactiva tasques de promoció i preparació d’activitats i sol·licituds de finançament. Aquesta professionalització i proactivitat ha de ser possible gràcies a la centralització de tasques a les dues unitats transversals (Unitat de Gestió de la Producció Científica i Unitat Econòmica de la Recerca). 

En aquest sentit, cal destacar l’inici del projecte intern U-Europe, per part de l’Oficina de Projectes, encaminat a treballar directament amb els grups de recerca per potenciar la presentació de projectes a programes europeus a través d’un suport molt directe i específic dels gestors de projectes per cobrir les necessitats que expressa cada grup.

Una altra acció que s’ha consolidat aquest curs i que també està dirigida a oferir un suport més directe i específic al col·lectiu investigador i en aquest cas, més concretament, als centres de recerca i transferència de coneixement (CERT), és l’assignació d’un gestor promotor al CEIG, CEEAF i CRED, que se suma al que ja hi havia al CESS i al BETA. 

A l’Oficina de Doctorat, atès el creixement del nombre de programes de doctorat, nou el curs 2020-2021, també s’ha experimentat un augment important del nombre de doctorands/des, així com un nombre creixent de lectures de tesi (22).

Finalment, i com a projectes estratègics de creixement i potenciació de la recerca de la UVic-UCC al territori, des de l’OTRI s’ha format part dels grups de treball creats per avançar cap a la creació de dos centres de recerca autònoms, el Centre Tecnològic BETA i l’Institut de Recerca en Salut i Ciències de la Vida a la Catalunya Central (IRIS-CC).