Vés al contingut

Facultat de Medicina

El curs acadèmic 2022-2023 ha estat un any en què s'han assolit moltes fites i en què s’ha iniciat una nova etapa de la Facultat. Un any en què s'ha preparat la transició en la direcció acadèmica de la Facultat amb la incorporació de la figura del degà electe, que ha assumit el Dr. Roberto Elosua, i que ha compartit responsabilitats amb el degà, el Dr. Ramon Pujol. Durant aquest curs s'ha desplegat tot el grau de Medicina i s'ha graduat la primera promoció de 47 metges de la UVic-UCC. També s'ha treballat en el creixement de la Facultat amb la preparació de dos nous graus: Odontologia i Audiologia General.

El desplegament de tot el grau en Medicina ha constituït un repte enorme, que des de l'Àrea Acadèmica ha liderat el Dr. Ramon Pujol, degà des del principi, el curs acadèmic 2017-2018, i fins a la graduació de la primera promoció. Des dels seus inicis, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha fet una aposta ferma per un model pedagògic innovador i participatiu, que situa l'estudiant al centre de tot el procés de formació, i que utilitza metodologies docents clàssiques, com les classes magistrals, i que també incorpora com a elements vehiculars l'aprenentatge basat en casos clínics, els tallers participatius, la simulació i les pràctiques clíniques. Tot això, per proporcionar als estudiants els valors, les habilitats i les competències necessàries per a l’exercici de la professió mèdica.

El dia 5 de juny de 2023 el Teatre Auditori Atlàntida de Vic va acollir l'esmentada graduació de la primera promoció de 47 metgesses i metges de la UVic-UCC. La cerimònia va tenir un doble vessant, acadèmic i institucional; va estar presidida per la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, l'Hble. Sra. Laura Vilagrà, i hi van assistir més de 800 persones. Però, sobretot, aquest acte va ser una festa i un homenatge per als graduats i les seves famílies, que van veure acomplerts els seus somnis i recompensats els seus esforços. Des de la Facultat, es vol agrair a aquesta primera promoció la seva ajuda en la cocreació d'aquest grau i desitjar a tots els seus integrants molts èxits professionals i personals en el futur. Ja són ambaixadors de la Facultat al món.

La graduació ha comportat igualment un punt i part en la direcció acadèmica de la Facultat amb la jubilació, el dia 30 de juny, del Dr. Ramon Pujol i la incorporació del Dr. Roberto Elosua com a nou degà de la Facultat. En aquest punt, es remarca i s'agreix tota la feina del Dr. Ramon Pujol.

Com és sabut, el Dr. Pujol és especialista en Medicina Interna i catedràtic de Medicina de la UVic-UCC, i ha orientat gran part de la seva recerca a l'educació mèdica, tant de grau com de postgrau, i ha sobresortit com un gran defensor de la implementació de models innovadors d'aprenentatge, que combinen el coneixement amb la pràctica clínica. I des que el gener de 2017 va ser designat degà es va dedicar al desplegament d'aquest grau. En aquest punt es destaquen amb satisfacció aquestes paraules del Dr. Pujol: "La culminació de la Facultat de Medicina per a mi ha estat un repte i un honor, i ha permès validar elements innovadors d'aprenentatge de la professió, combinant el coneixement amb la pràctica clínica". Moltes gràcies de tot cor, Ramon.

Durant el curs 2022-2023 s’ha treballat en la consolidació del grau de Medicina i en el creixement de les ofertes d’aquest grau. S’hi ha desplegat amb èxit el sisè curs amb les assignatures de Pediatria, Bioètica i Medicina Legal, Urgències, Medicina de Família, les pràctiques i el Treball de Fi de Grau. Així mateix, s’ha apostat de manera decidida per donar suport a la progressió acadèmica del personal docent i investigador (PDI), amb la promoció de tres PDI a la categoria de professor titular: les professores i doctores Nerea Maiz, Elisabet Selga i Irene Roman. Igualment, s’ha consolidat el programa de mobilitat internacional, tant outgoing, en el qual participen el 35 % dels estudiants de cinquè curs de la Facultat, com incoming. I al mateix temps, la Facultat de Medicina ha signat un conveni amb l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya (AQU) i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per a desenvolupar un model d'avaluació de les pràctiques del grau de Medicina.

Pel que fa al creixement de la Facultat, s'ha treballat per dotar-la de dos nous graus, Odontologia i Audiologia General, que responen a demandes emergents en l'àmbit sanitari. L'AQU i el Consejo de Universidades han aprovat l'inici del nou grau d'Odontologia per al curs acadèmic 2023-2024, amb la incorporació de 60 estudiants. Aquest grau es desenvoluparà a Vic (1-3r curs) i a Manresa (4 i 5è curs) i suposarà l'obertura d'una nova clínica universitària odontològica a Manresa per a la formació pràctica dels estudiants. El grau neix amb la mateixa filosofia que el de Medicina, és a dir, amb un model pedagògic innovador, la importància de les pràctiques, l'arrelament al territori, i la visió comunitària i integradora de la salut bucodental.

De manera simultània, la Facultat ha fet una aposta ferma i estratègica per la formació en Audiologia General, i tot i no disposar encara del reconeixement de títol oficial, iniciarà aquest nou grau com a titulació pròpia. La Facultat ha obtingut una ajuda per incorporar un laboratori d'audiologia amb tecnologia d'última generació, que s'integrarà a tot el procés formatiu, amb l’objectiu d'oferir als estudiants experiències formatives de qualitat, i generar nous projectes de recerca i propostes de formació contínua dins el sector professional. Per tant, l'AudioLab oferirà suport a l'assistència, a la recerca i a la innovació, com també permetrà teixir aliances amb empreses del sector audiològic i dur a terme cribratges poblacionals.

Igualment, la Facultat ha continuat col·laborant amb els centres assistencials del territori, per consolidar el model de pràctiques en tots els nivells assistencials. En aquesta línia, ha organitzat les segones Jornades Intercentres, celebrades a l'Hospital de Berga, en les quals es va revisar conjuntament el model docent de pràctiques i les estratègies per potenciar la recerca al territori.

Quant a l'Àrea de la Recerca la Facultat, s’ha incorporat de ple al nou Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut de la Catalunya Central (IRIS-CC), que s'ha de constituir com l'element vertebrador de tota la recerca en aquest àmbit al territori. Les diverses ajudes competitives obtingudes per a projectes de recerca han de servir d’estímul per continuar en aquesta línia. I, d'altra banda, el programa de doctorat de Medicina i Ciències Biomèdiques ja ha incorporat la quarta promoció d'estudiants. 

Així doncs, s'avalua amb satisfacció el curs 2022-2023 com el del desplegament exitós del grau de Medicina, que ha culminat en la graduació de la primera promoció i ha assentat les bases per al creixement de la Facultat en docència, amb el desplegament de dos nous graus i en recerca, amb la col·laboració estreta amb l'IRIS-CC.

 

Roberto Elosua Llanos

Degà de la Facultat de Medicina

Escola de Doctorat

El curs 2022-2023 ha estat el quart curs acadèmic en què la UVic-UCC ha impartit el programa de doctorat en Medicina i Ciències Biomèdiques, amb un total de 74 tesis inscrites.

Durant el curs 2022-2023, la majoria dels doctorands han participat activament en les activitats formatives, de caràcter transversal, organitzades per l'Escola de Doctorat de la UVic-UCC i en les específiques del programa de doctorat, com l’activitat del Journal Club, que s'organitza mensualment en format sessions de lectura crítica d'articles científics i que han comptat amb la participació de 227 doctorands i directors de tesi. L'assistència mitjana del Journal Club ha estat de 38 persones.

Per línies de recerca, hi ha hagut 18 persones doctorandes en l'àmbit d'investigació clínica i translacional; 19 doctorands i doctorandes en l'àmbit d'envelliment, cronicitat i models d'integració social; 14, en noves estratègies terapèutiques; 10, en epidemiologia clínica; 5, en seguretat del pacient; 4, en educació mèdica, i 4, en biologia cel·lular i molecular.

De la totalitat de tesis inscrites, 15 doctorands han fet la tesi a temps complet amb una beca predoctoral (20 %) i 59 doctorands a temps parcial (80 %), combinant-la amb l'activitat professional. Pel que fa a la internacionalització, un 15 % dels doctorands han tingut origen internacional.

D’aquesta quarta edició es destaca que s’ha llegit la primera tesi del programa de doctorat, la del Dr. Bernat de Pablo Márquez, dirigida pel Dr. Martí Casals Toquero i el Dr. Gil Rodas Font, i ha obtingut la qualificació d’excel·lent cum laude.

 

Marta Otero Viñas

Directora de l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC