Vés al contingut
Imatge
Elisava - Resum del curs

És moment de fer memòria i toca tancar el curs 2022-23, i no ho podríem haver fet millor: els dos graus d’Elisava han omplert places el mes de juliol, i tots dos amb nota de tall per primera vegada des que s’imparteixen els graus universitaris dins de l’espai europeu d’educació superior. És una dada bonica, una situació que ens mostra prometedor inici del curs 2023-24 d’allò més prometedor, en el qual, també per primera vegada a la història d’Elisava, els estudiants de màster i postgrau que cursaran programes en anglès són la majoria. És tot un repte i tota una il·lusió, que ens dona l’energia necessària per continuar consolidant amb coherència el projecte pedagògic que Elisava va començar a oferir al món el 1961. 

És un viatge pedagògic transformador, que s’estén molt més enllà dels límits tradicionals d’una universitat. En essència, es tracta d’un projecte que busca despertar la intel·ligència dels seus estudiants i inculcar-los la profunda importància de les relacions genuïnes. En fer-ho, Elisava ha esdevingut un hub de connexions, un centre dinàmic que va més enllà dels límits de la seva ubicació física per impactar en la ciutat, en el món i en l’essència mateixa de l’excel·lència. 

La missió d’Elisava transcendeix la mera impartició de coneixements; és una missió dedicada al cultiu de la intel·ligència. Aquesta intel·ligència no es limita als llibres de text o les sales de conferències, les aules i els ordinadors, sinó que sorgeix d’una comprensió profunda del món i de les persones que l’habiten. La veritable intel·ligència no resideix només en allò que una persona sap, sinó en com connecta aquest coneixement amb el planeta, i Elisava reconeix que aquest és un dels seus propòsits centrals: Elisava, centre de relacions i catalitzador de l’excel·lència. El coneixement no és estàtic, sinó una força dinàmica que interactua constantment amb el present i dona forma al futur. En fomentar aquesta mentalitat, Elisava forma els seus estudiants amb les eines necessàries perquè esdevinguin pensadors crítics, solucionadors de problemes creatius i participants actius en un món en constant evolució. 

Elisava obre les portes a la ciutat i interactua amb la vibrant vida cultural i intel·lectual de Barcelona. Així, no tan sols enriqueix les experiències de tota la seva comunitat, sinó que també contribueix a l’entorn local. Elisava es converteix en un lloc de col·laboració on es creuen diverses perspectives i es generen solucions innovadores als desafiaments del món real. 

No tot és local; l’abast global d’Elisava converteix l’escola en un participant actiu en el diàleg internacional del disseny i l’enginyeria, que forja connexions amb institucions, professionals i comunitats de tot el món, i crea així una xarxa que estén la influència de la seva missió molt més allà de les seves fronteres físiques. 

Continuem donant sentit a les tres grans missions de la universitat, amb una visió clara que s’enfoca a generar valor i impacte en la societat. Aquests dos elements, valor i impacte, es fan tangibles a través d’Elisava Research en forma de generació i transferència de coneixement, articles i patents, que ens permeten complir com a docents investigadors (PDI) tots els requisits de qualitat i excel·lència que ens demana el sistema, i a través de la incubadora Elisava Alumni en start-ups que projecten els nostres estudiants al món que entre tots construïm. 

Aquest darrer curs 2022-23 ha estat intens. Pel que fa als graus, s’ha implantat el segon curs UVic-UCC, s’ha treballat en el desenvolupament del tercer d’ambdós graus i s’ha mantingut la coexistència amb el tercer i quart curs dels plans d’estudis UPF. També en l’àmbit de grau, s’ha desenvolupat la nova proposta de Programa d’estudis simultanis (PES) i Programa d’estudis consecutius (PEC) que, en tancar el curs, comptava amb la matrícula de 17 estudiants. Aquesta és una aposta única d’Elisava com a Facultat de Disseny i Enginyeria on l’estudiant, sigui per la via PES o per la via PEC, obté les dues titulacions de grau (Disseny i Innovació, i Enginyeria de Disseny Industrial) en sis cursos acadèmics en comptes dels vuit oficialment establerts per als dos graus. La federació a la UVic-UCC ens va obligar a tancar el PES que ja s’estava fent en aquell moment i ens ha permès recuperar-lo i afegir un nou model, que és el PEC.

Quant a màsters i postgraus, la intensitat no ha estat inferior, amb el desplegament de 54 programes i, sobretot, amb l’elaboració i la posada al mercat de tres nous màsters, dos dels quals en l’àmbit de la intel·ligència artificial, que, quan tanquem aquesta memòria, ja seran una realitat. A l’escola de doctorat, a través de la relació amb la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Lisboa i el Programa de Doctorat en Disseny i amb la participació d’ISEC-Lisboa, s’han llegit les dues primeres tesis fruit d’aquesta col·laboració, que actualment en té 18 més en procés. 

Un altre dels projectes en què la facultat ha treballat durant aquest curs ha estat la proposta i la redacció d’un nou grau en Enginyeria i Disseny per al Benestar. Malgrat l’esforç dut a terme i la capacitat d’aconseguir la complicitat i el suport d’empreses i institucions tant locals com nacionals i internacionals, no hem estat capaços de generar el valor necessari per poder-lo acreditar com a grau universitari. Hem de fer una reflexió profunda i continuar treballant en aquesta línia, sumant experiència i coneixement per fer possible que Elisava pugui créixer amb un nou grau universitari. 

Elisava Research i Elisava Empreses, plenament integrats a la nostra facultat, segueixen aportant col·laboracions amb empreses, partenariats estratègics, projectes finals de carrera, doctorats, acreditacions, publicacions, congressos, patents, emprenedoria, integració, innovació i futur. El repte que teníem per a aquest curs era la creació de la primera start-up amb finançament nascuda d’Elisava. A finals del mes de juliol es constituïa la nova empresa, i es culminava així un procés de creixement i maduració d’ambdós departaments amb un objectiu complert i una projecció de futur plena de bones expectatives. 

Per concloure, vull fer una menció especial i agrair la feina feta des de la Direcció Acadèmica dels estudis reglats d’Elisava i la Prefectura d’Estudis del grau en Enginyeria, que durant aquest curs s’ha renovat mitjançant promoció interna a través de concurs de mèrits. Vull expressar també el meu agraïment a tot l’equip humà que conforma el projecte i la família Elisava per la seva dedicació i passió; per la feina feta aquests anys i per la generositat mostrada en tots els processos de canvi. L’enhorabona a l’alumnat, professorat i personal d’administració i serveis que han participat o han estat premiats en diferents convocatòries, concursos i esdeveniments, ja que amb el seu esforç i talent fan, una vegada més, que Elisava sigui una facultat de disseny de la qual ens puguem sentir orgullosos. Gràcies a tothom per contribuir i confiar en el projecte, i per ser-ne part. Una forta abraçada, cuideu-vos molt i continueu bategant, que ens queda molt per gaudir.


Javier Peña Andrés

Director general d'Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona