Vés al contingut

Activitat de docència

Setembre de 2020 

  • La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha posat en marxa un programa de preparació per a l’examen MIR per a tot l’alumnat del seu grau en Medicina. Aquest programa està liderat per la Dra. Irene Veganzones.

Octubre de 2020

  • L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha ofert allotjament als estudiants de Medicina de la UVic-UCC que fan les pràctiques curriculars al centre. Aquest és el segon curs que la Facultat de Medicina té com a centre associat aquest hospital. 

Octubre de 2020  

  • El desplegament del quart curs del grau en Medicina ha suposat per a la Facultat una nova ampliació del cos docent per tal d’impartir les assignatures previstes en el segon any del Cicle Clínic. S'han incorporat la Dra. Marta Torrens, a Conducta Humana; la Dra. Núria Roger, a SPPE V Respiratori; el Dr. Dídac Mauricio, a Sistemes de Comunicació del Cos Humà, i la Dra. M. Elena Carreras, a Reproducció Humana.

Octubre de 2020 

  • La Facultat de Medicina i la Fundació Althaia han signat un acord per tal que estudiants del grau en Medicina segueixin un programa de sessions de cirurgia adreçades a metges residents de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Octubre de 2020 

  • El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha inaugurat el curs Cross-cultural Competence in Healthcare, emmarcat dins del projecte de recerca Forward (Forward-Formazione, Ricerca i Sviluppo di Strategie Community Based), acompanyat pel Dr. Carles Blay, codirector del curs, i els doctors Carlo Orefice i Alessandra Romano, coordinador i vicecoordinadora del projecte, respectivament. El projecte està finançat pel Ministeri d'Educació, Universitats i Investigació italià i té com a objectiu facilitar la integració de la població immigrant. La formació ha estat organitzada conjuntament per la Unitat de Programes Internacionals i la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

Octubre de 2020 

  • S’ha realitzat un curs d’especialització interuniversitari sobre la teràpia Car-T, una de les més avançades en la lluita contra el càncer. El curs ha estat coordinat pel Dr. Albert Altés, professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i cap del servei d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fundació Althaia. 

Novembre de 2020 

  • Àlex Boada, estudiant de quart curs del grau en Medicina, ha estat escollit nou vicepresident d'Organització Territorial del Consell Estatal d'Estudiants de Medicina (CEEM).

Gener de 2021 

  • La UVic-UCC, mitjançant la seva Càtedra de Salut i Població vinculada a la Facultat de Medicina, i la UPC School han signat un acord de col·laboració per desenvolupar conjuntament el postgrau Urbanisme i Salut: el Planejament Urbanístic com a Eina de Salut. El postgrau s’ha iniciat el mes de març de 2021 i Pere Solà n’és el director acadèmic.

Febrer de 2021 

  • El Centre d’Innovació en Simulació (CISARC) del campus Manresa de la UVic-UCC ha estat el banc de proves d’usabilitat d’un dispositiu tecnològic que simplifica la reanimació cardiopulmonar. Estudiants de la Facultat de Medicina han participat voluntàriament en la prova d’aquest nou dispositiu.

Febrer de 2021

  • Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà han acollit per primer cop estudiants de pràctiques de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. 

Març de 2021  

  • Josep Tabernero, professor de la Facultat de Medicina, ha participat en la 2a edició Doctoral Training Week (DTW), oberta a tota la comunitat de la UVic-UCC i que s’ha pogut seguir en línia. La DTW és una setmana dedicada en exclusiva a activitats formatives adreçades a persones investigadores en formació.

Març de 2021 

  • La Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha organitzat la Jornada virtual de Portes Obertes. El degà hi ha exposat el model pedagògic de la Facultat i també ha comptat amb la participació del vicedegà de Docència, Carles Blay; la cap d’estudis, Núria Obradors, i la directora general de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciènces de la Salut (FESS), Marina Geli. Estudiants de la Unitat Docent Territorial (UDT) Vic i de la UDT Manresa han explicat en primera persona l’experiència de cursar el grau de Medicina a la UVic-UCC, donant detalls de les pràctiques, la simulació, el model pedagògic i la seva experiència amb el model d’aprenentatge basat en casos clínics.

Abril de 2021 

  • Els estudiants de 2n curs de la Facultat de Medicina han visitat els laboratoris de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) de la UVic-UCC per poder fer-hi pràctiques de simulació.

Maig de 2021 

  • Portes Obertes a la Facultat de Medicina. S’han organitzat circuits per ensenyar la Facultat i fer atenció personalitzada per atendre dubtes dels estudiants i les seves famílies. El curs 2020-2021 la Facultat de Medicina ha desplegat el quart curs, el segon any en què s'imparteixen classes de forma simultània a les UDT Vic i Manresa. 

Juny de 2021  

  • La Facultat de Medicina de la UVic-UCC i la Fundació Althaia han organitzat per primera vegada una pràctica amb cadàvers descongelats perquè els residents de Cirurgia puguin fer una simulació de cirurgia laparoscòpica i oberta. Aquesta pràctica s’ha dut a terme a la sala de dissecció de la Facultat de Medicina.

Juny de 2021 

  • La UVic-UCC (amb la Facultat de Medicina) juntament amb ITA Clínic BCN (xarxa integrada per recursos especialitzats en el tractament de diferents trastorns) ofereixen per al nou curs 2021-2022 la primera edició del màster en Intervenció en Adolescents amb Trastorns de Conducta. La durada d’aquest màster serà d’octubre a juny.

Juny de 2021 

  • Roberto Elosua, catedràtic de Medicina, director de la Càtedra Salut i Població de la UVic-UCC, i coordinador acadèmic del Postgrau en Urbanisme i Salut, i Marina Geli, directora general de la FESS i coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC han iniciat converses divulgatives sobre la importància d’incorporar la salut com a eina de planificació i gestió de les polítiques urbanes, en el marc del postgrau en Urbanisme i Salut: el Planejament Urbanístic com a Eina de Salut.

Juny de 2021  

  • La Facultat de Medicina de la UVic-UCC i HD Forensics han ofert un curs d'estiu online d'antropologia forense. Aquest curs ha tingut com a objectiu introduir el públic a les millors pràctiques en aquesta matèria. Laia Nogué hi col·labora com a professora ajudant i directora tècnica del Laboratori de Dissecció Anatòmica de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

Juliol de 2021 

  • Curs de formació sobre Aprenentatge basat en casos clínics (ACC), de dos dies de durada, amb l’objectiu de formar el PDI de nova incorporació de la Facultat de Medicina en aquesta metodologia docent. Aquesta formació ha estat organitzada per la Facultat de Medicina i la Càtedra d’Educació Mèdica de la UVic-UCC. La presentació ha anat a càrrec de Ramon Pujol, degà de la Facultat.

Activitat de recerca

Octubre de 2020 

  • El Dr. Roberto Elosua, catedràtic d’Epidemiologia i docent de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, ha liderat un estudi que relaciona la realització de l’activitat física amb la prevenció de malalties cardiovasculars, juntament amb investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBERCV, i el CIBERESP, a més de metges de l’Hospital del Mar. 

Novembre de 2020 

  • Conferència de la Dra. Carme Valls-Llobet, amb el títol “Medi Ambient, Salut i Gènere” a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i amb la col·laboració de la Facultat de Medicina.

Febrer de 2021 

  • L’estudi High-density lipoprotein characteristics and coronary artery disease: a Mendelian randomization study liderat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i que ha tingut com a investigador principal el Dr. Roberto Elosua, professor de la Facultat de Medicina, ha demostrat que no tot el colesterol bo és saludable. 

Març de 2021 

  • L’estudi codirigit per Santiago Roura, professor de la Facultat de Medicina, ha analitzat una teràpia innovadora per tractar l’infart agut de miocardi: la utilització de la tecnologia per a la reparació del teixit cardíac després de patir un atac de cor. 

Abril de 2021 

  • L’Observatori d’Humanitats en Medicina ha centrat les activitats del 2021 en la relació entre ciències de la salut, la tecnologia i les humanitats, amb l’objectiu d’explorar la simbiosi entre els diferents àmbits i aprofitar-ne els recursos que ofereixen. L'Observatori compta amb la col·laboració de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, l'Ajuntament d'Olot, la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa i Faberllull Olot. 

Abril de 2021 

  • El grup de recerca M₃O, juntament amb la Càtedra de Bioètica, han posat en marxa el projecte TEMPS, per avaluar la influència de la pandèmia en l’elecció dels estudis sociosanitaris i biomèdics. S'hi observa fins a quin punt la pandèmia de covid-19 ha influït en l’estudiantat de primer curs a l’hora d’escollir graus de l’àmbit sociosanitari i biomèdic.

Maig de 2021 

  • Les professores de la Facultat de Medicina Dra. M. Elena Carreras i Dra. Nerea Maiz han participat en l’estudi INTERCOVID, que demostra que la covid-19 augmenta el risc de complicacions en dones embarassades.

Juny de 2021 

  • La Dra. Irene Román, en representació de la UVic-UCC, com a professora de la Facultat de Medicina, ha participat en un projecte de recerca sobre la covid-19 finançat per la Marató de TV3. L’objectiu del projecte és analitzar si determinats marcadors d’inflamació i coagulació s’associen de forma causal amb formes greus i persistents de covid-19. El projecte ha començat el juliol de 2021 i tindrà una durada de tres anys. 

Juny 2021 

  • El Dr. Xavier Gómez Batiste ha iniciat la investigació del Projecte Resicovid-19, on participen diferents investigadors de grups de recerca de la UVic-UCC i altres universitats catalanes, així com personal investigador de renom. El projecte té com a objectiu principal avaluar l'impacte de la pandèmia en les persones que viuen a les residències i les seves famílies, en els i les professionals i a les organitzacions, i també construir propostes de millora assistencial i del model d'atenció. Aquest projecte va guanyar una beca AGAUR, en la convocatòria Pandèmies 2020 que es va tancar el 30/10/2020.

 

 

  • El nombre total de publicacions indexades del professorat de la Facultat de Medicina del curs 2020-2021 són 143.

      Indexades a WOS: 134
      Indexades a SCOPUS: 9