Vés al contingut

Activitat de docència

Setembre 2019

  • S’incorpora la tercera promoció d’estudiants a la Facultat de Medicina, que aquest curs inicia el cicle clínic amb els estudiants de tercer.

Setembre 2019

  • Estudiants de primer curs de Medicina es posen la bata a diferents centres d’atenció primària, sociosanitaris i hospitalaris d’Osona.

Novembre 2019

  • Estudiants de tercer curs del grau de Medicina de la UVic-UCC comencen les pràctiques a centres de primària de l’ICS a Osona i al Bages i al Consorci Hospitalari de Vic. Durant sis setmanes, al llarg dels mesos d’octubre i novembre, l’alumnat s’ha integrat completament als equips mèdics de diversos centres assistencials associats a la Facultat, que hi treballen de manera estreta i en comparteixen els objectius docents.

Novembre 2019

  • Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina, participa al 25è congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia amb una ponència sobre les noves evidències en docència de la Medicina.

Gener 2020

  • Estudiants de primer curs de Medicina es posen la bata i acompanyen per un dia un metge o metgessa de referència a centres d’atenció primària, sociosanitaris i hospitalaris.

Febrer 2020

  • Curs de competències intercultural en salut coorganitzat per la Facultat de Medicina amb l’assistència de professionals de la salut italians i professorat de la Universitat de Siena.

Març 2020

  • La segona posada de la bata de la temporada per la meitat d’alumnes de primer curs es fa en hospitals tot acompanyant un metge o metgessa per veure en primera persona com és el dia a dia de la seva activitat professional.

Març 2020

  • La Facultat de Medicina enceta la docència cent per cent en línia arran de la suspensió de l’activitat acadèmica presencial pel coronavirus. El pas a la docència en línia suposa un repte per la naturalesa seqüencial de les assignatures i el fet que el 90% del professorat són professionals que treballen en centres sanitaris.

Maig 2020

  • Jornada d’actualització sobre la infecció per VIH organitzada per la Càtedra de Malalties Infecciones i Immunitat de la UVic-UCC, juntament amb l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i la Fundació Lluita Contra la Sida.

Maig 2020

  • El sistema universitari català comença a treballar en la preparació d’una Prova d’Aptitud Personal (PAP) per als estudis de Medicina que s’implementarà per a l’estudiantat de nou accés del curs 2022-2023.

Juny 2020

  • La Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC intensifica la seva oferta formativa i millora la metodologia docent per fer arribar millor el coneixement acumulat en l’àmbit de les cures pal·liatives als professionals sanitaris, sociosanitaris i socials. La simulació, la formació online i una oferta formativa a diferent nivell en funció de les necessitats detectades en els centres són les principals propostes que es presenten per assolir aquest objectiu.

Juliol 2020

  • La Facultat de Medicina de la UVic-UCC duu a terme la seva primera ACOE (Avaluació Clínica Objectiva Estructurada) que, a causa de la pandèmia per la Covid-19, es fa de manera virtual el 4 de juliol.

Activitat de recerca

Octubre 2019

  • S’inicia el programa de doctorat de Medicina i Ciències Biomèdiques de la UVic-UCC coordinat per la Dra. Marta Otero amb 20 estudiants matriculats.

Octubre 2019

  • Presentació del nou model de Vic Ciutat Cuidadora per part de Xavier Gómez-Batiste, professor de la Facultat de Medicina i director de la càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC en el setè congrés internacional de Dependència i Qualitat de Vida, en què Sarah Mir, coordinadora de programa de la càtedra i també membre de l'equip de la facultat formava part del comitè de programa.

Octubre 2019

  • Publicació a la revista New England Journal of Medicine, la més prestigiosa en el àrea de la biomedicina, d’un article liderat per el Dr. Josep Tabernero, catedràtic de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, sobre un nou tractament en un tipus de càncer colorectal.

Novembre 2019

  • Presència de la Facultat de Medicina als 37ns Premis Sanitat Osona promoguts per la junta comarca del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, un reconeixement als treballs mèdics, epidemiològics i de recerca més destacats relacionats amb la salut a Osona. El professor de la Facultat de Medicina Carles Blay és reconegut en la categoria de treballs publicats per un article signat conjuntament amb els professors Joan Carles Martori i Ramon Oller, del grup de Recerca Data Analysis and Modeling; (DAM) i Cristina Lasmarias i Xavier Gomez-Batiste, de la càtedra de Cures Pal·liatives.

Novembre 2019

  • Estudi sobre l’increment de les lesions musculars en el bàsquet professional en què ha participat Martí Casals, professor de la Facultat de Medicina.

Novembre 2019

  • La Fundació Althaia rep per primera vegada finançament de la Fundació de La Marató de TV3 per dur a terme un projecte de recerca liderat pel professor Ignasi Puig que té per objectiu millorar la detecció precoç i el tractament del càncer colorectal.

Novembre 2019

  • Participació de cinc professors de la Facultat de Medicina en el 40è congrés de la Societat Espanyola de Medicina Interna. Els doctors Ramon Pujol, Joan Carles Trullàs i Domingo Ruiz imparteixen les seves ponències com a especialistes en Medicina Interna i com a membres actius d’aquests congressos. Per altra banda, el Dr. Xavier Gómez-Batiste, expert en Cures Pal·liatives, i la Dra. Roser Anglés, experta en Seguretat del Pacient, parlen dels seus respectius àmbits en xerrades on participen com a convidats externs.

Novembre 2019

  • Els professors de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Enriqueta Felip i Josep Tabernero són dos dels investigadors més influents del món, segons la classificació elaborada per Web of Science Group, una companyia relacionada amb Clarivate Analytics. Enriqueta Felip, professora de l’assignatura “Sistemes de provisió, processament i eliminació II: sang i sistema limfàtic”, és la investigadora principal del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Josep Tabernero, catedràtic de la Facultat de Medicina i coordinador de la mateixa assignatura que imparteix Felip, és director del VHIO i cap del servei d’oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Novembre 2019

  • Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona pel professor de la Facultat de Medicina i coordinador del grup de recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG) Jordi Amblàs en el marc de l’acte commemoratiu del 125è aniversari de la fundació del COMB.

Desembre 2019

  • Xerrada "Malalties minoritàries, realitats properes" en el marc de La Marató de TV3. Presentació a càrrec del Dr. Albert Altés, cap del servei d’Hematologia d’Althaia i expert d’aquesta patologia i participació de dos pacients que pateixen aquesta malaltia que van explicar les seves vivències.

Desembre 2019

  • Participació del Dr. Carles Blay i de la Dra. Núria Roger a la tercera edició de la Jornada de Recerca de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central. La jornada projecta la importància de realitzar estudis de recerca, d’innovació i de transferència en el coneixement de la salut, conjuntament, entre diferents entitats.

Desembre 2019

  • Eduard Pedemonte, professor d’Anatomia Clínica de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, guanya la beca 2019 de la Societat Catalana d’Oftalmologia (SCOFT) amb un projecte innovador sobre l’assaig d’una operació de cirurgia ocular mitjançant impressió 3D.

Desembre 2019

Gener 2020

Gener 2020

Gener 2020

Gener 2020

  • Oriol Mitjà, doctor i investigador especialitzat en malalties infeccioses i tropicals, protagonista de la primera Knowledge Talks sobre la malatia del pian, unes càpsules audiovisuals divulgatives que acaben d’estrenar la Unitat de Divulgació Científica i l’Àrea de Comunicació de la UVic.

Febrer 2020

  • Publicació del treball liderat per les investigadores Esther Dalfó, professora de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, i Aurora Pujol, que ha identificat i caracteritzat en el cuc Caenorhabditis elegans (C. elegans), un model de la malaltia, al qual li manca la proteïna anàloga (homòloga) a l’ALDP humana. Publicació a Free Radical Biology and Medicine, amb la participació d’investigadors d’ICREA, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el Centro de Investigación Biomédica en red (CIBERER), de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB), el Kennedy Krieger Institute, de Baltimore, el MRC Mitochondrial Biology Unit, de Cambridge, i el Instituto de Biomedicina de Sevilla (IBIS), a més de la professora de la de la Facultat de Medicina, que actualment desenvolupa la seva recerca entre l’INc-UAB i la UVic-UCC.

Març 2020

Març 2020

  • Publicació a la revista The Lancet HIV d’un estudi que confirma la “cura” del VIH de l’anomenat Pacient de Londres, ja que 29 mesos després de sotmetre’s a un trasplantament de cèl·lules mare continua sense haver-hi rastre de replicació del virus en el seu organisme. En aquet estudi hi participa el Dr. Javier Martinez-Picado investigador de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la UVic-UCC.

Març 2020

Març 2020

  • Creix el nombre d’estudiants que participen en els tallers de biomedicina de TR2LAB per a estudiants de batxillerat. Tallers coordinats per la professora de la Facultat de Medicina i membre del grup de recerca Bet Sarri.

Abril 2020

  • Althaia lidera cinc estudis d’investigació sobre el coronavirus SARS-CoV-2. La Fundació Althaia lidera cinc projectes de recerca vinculats al coronavirus SARS-CoV-2 i participa en sis investigacions més sobre el tema promogudes per altres institucions. L’objectiu és generar coneixement científic sobre el comportament i el tractament d’aquest nou virus, que és encara molt desconegut.

Abril 2020

Abril 2020

  • El professor de la Facultat de Medicina i investigador del CEEAF (Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física) de la UVic-UCC, Martí Casals, ha estat nomenat nou editor associat de la prestigiosa revista British Journal of Sports Medicine (BJSM), un portal multimèdia que proporciona investigacions, revisions i debats sobre aspectes rellevants de les ciències de l’esport i la medicina esportiva, incloses la fisioteràpia, la teràpia física i la rehabilitació.

Abril 2020

  • La Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) elabora un directori de documentació i recursos rellevants sobre la pandèmia de la covid-19.

Maig 2020

  • Webinar amb la participació de Bonaventura Clotet, que reflexiona sobre la llibertat individual versus el bé comú en el marc de la covid-19. La Càtedra de Bioètica Fundació Grífols de la UVic-UCC organitza un webinar per reflexionar sobre la contraposició entre la llibertat individual i el bé comú en el context actual de la crisi sanitària per la covid-19.

Maig 2020

Juny 2020

  • Jordi Amblàs, del grup de recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RGCat), ha posat en marxa les "Històries de l’avi Ton", una sèrie de clips divulgatius sobre pacients geriàtrics amb necessitat complexes.

Juny 2020

  • Althaia publica els primers resultats dels estudis sobre la covid-19 en revistes especialitzades internacionals

Juny 2020

  • El Dr. Josep Tabernero, catedràtic d’Oncologia de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, rep el premi nacional de Recerca 2019, promogut pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, en la seva trentena edició 2019.
     

Nombre de Publicacions indexades del professorat: 78 publicacions de la Facultat de Medicina el curs 2019-2020.